Recepti

Gobe so ljudje uživali in cenili že v najstarejših časih; v Egiptu so jih nabirali za faraone, Rimljani so jim pripisovali nadnaravno moč, gobja kulinarika pa je vzcvetela v Franciji v 17. stoletju. Z gobjimi jedmi obogatimo prehrano in vanjo vnesemo raznolikost. Za vas smo zbrali zanimive recepte – tako gobjih kot tudi drugih jedi. Seznam receptov bomo dopolnjevali, zato nas obiščite večkrat. Pa dober tek!

Rižota z jurčki

Za 4 osebe / Čas priprave 40 minut

Sestavine


25 g posušenih jurčkov Nevo
300 g riža za rižote
1 velika čebula
1 l zelenjavne ali mesne jušne osnove
60 g masla
80 g parmezana
4 žlice olivnega olja
1 strok česna
sol
poper
narezan peteršilj

Priprava

Posušene jurčke Nevo namakamo v mlačni vodi ali mleku 20-30 minut in jih odcedimo, ne da bi jih splakovali.
Čebulo sesekljamo. Segrejemo olivno olje in čebulo prepražimo. Dodamo riž ter ga popražimo, da postekleni ter ga zalijemo s tretjino vroče jušne osnove, tako da pokrije riž. Riž solimo in ga med neprestanim mešanjem kuhamo na majhnem ognju, postopno dodajamo polovico masla in parmezana. Ko tekočina izhlapi, prilijemo preostalo jušno osnovo. Medtem segrejemo v drugi posodi žlico olivnega olja, dodamo malo sesekljane čebule in pripravljene jurčke. Jurčke popražimo, začinimo s soljo, poprom, strtim česnom ter vmešamo v riž, dodamo še preostanek masla in parmezana in zmešamo. Rižoto potresemo s peteršiljem in postrežemo. Dober tek!