Recepti

Gobe so ljudje uživali in cenili že v najstarejših časih; v Egiptu so jih nabirali za faraone, Rimljani so jim pripisovali nadnaravno moč, gobja kulinarika pa je vzcvetela v Franciji v 17. stoletju. Z gobjimi jedmi obogatimo prehrano in vanjo vnesemo raznolikost. Za vas smo zbrali zanimive recepte – tako gobjih kot tudi drugih jedi. Seznam receptov bomo dopolnjevali, zato nas obiščite večkrat. Pa dober tek!

Rižota s šparglji

Za 4 osebe

Sestavine


500 g zamrznjenih špargljev Nevo
350 g riža za rižote
1 velika čebula
1 l zelenjavne ali mesne jušne osnove
60 g masla
80 g parmezana
4 žlice olivnega olja
poper, sol

Priprava

Vršičke špargljev odrežemo, stebla narežemo na približno 2 cm dolge koščke. Čebulo sesekljamo. Segrejemo olivno olje in čebulo prepražimo. Dodamo koščke špargljev, malo posolimo in v pokriti posodi kuhamo toliko časa, da se šparglji zmehčajo. Dodamo riž ter ga popražimo, da postekleni ter ga zalijemo s tretjino vroče jušne osnove, tako da pokrije riž. Riž solimo in ga med neprestanim mešanjem kuhamo na majhnem ognju, postopno dodajamo polovico masla. Ko tekočina izhlapi, prilijemo preostalo jušno osnovo. Na sredini kuhanja dodamo še vršičke špargljev. Ko je riž kuhan dodamo še preostanek masla in parmezan, začinimo s poprom, premešamo in postrežemo. Dober tek!