Recepti

Gobe so ljudje uživali in cenili že v najstarejših časih; v Egiptu so jih nabirali za faraone, Rimljani so jim pripisovali nadnaravno moč, gobja kulinarika pa je vzcvetela v Franciji v 17. stoletju. Z gobjimi jedmi obogatimo prehrano in vanjo vnesemo raznolikost. Za vas smo zbrali zanimive recepte – tako gobjih kot tudi drugih jedi. Seznam receptov bomo dopolnjevali, zato nas obiščite večkrat. Pa dober tek!

Gobova omaka za tople predjedi

Za 4 osebe

Sestavine


200 g pireja iz jurčkov s koščki jurčkov Nevo
10 g suhih gob Nevo ali 100 g svežih ali zamrznjenih gob (dodamo poljubno, ko želimo jed še dodatno obogatiti z gobami)
60 g čebule
strok česna
30 g oljčnega olja
lovorjev list
sveži timijan
sol
poper
listi peteršilja
1 dl smetane (po potrebi)

Priprava

Na olju prepražimo rahlo stisnjen strok česna; ko porjavi, ga odstranimo. Dodamo na kocke narezano čebulo; ko ostekleni, dodamo na kocke narezane gobe. (Če uporabimo suhe gobe, jih prej namočimo v topli vodi ali mleku.) Vse skupaj zalijemo z mrzlo vodo ali zelenjavnim fondom ali govejo juho, dodamo lovorjev list. Ko zavre, dodamo še pire iz jurčkov Nevo. Proti koncu kuhanja dodamo še timijan in sol. Okus lahko izboljšamo s smetano, sveže mletim poprom ter z vejico svežega timijana in po potrebi zgostimo. Z omako prelijemo testenine, njoke ali polento.