Recepti

Gobe so ljudje uživali in cenili že v najstarejših časih; v Egiptu so jih nabirali za faraone, Rimljani so jim pripisovali nadnaravno moč, gobja kulinarika pa je vzcvetela v Franciji v 17. stoletju. Z gobjimi jedmi obogatimo prehrano in vanjo vnesemo raznolikost. Za vas smo zbrali zanimive recepte – tako gobjih kot tudi drugih jedi. Seznam receptov bomo dopolnjevali, zato nas obiščite večkrat. Pa dober tek!

Gobova juha

Za 4 osebe / Čas priprave 50 minut

Sestavine


25 g posušenih mešanih gob Nevo
350 g krompirja
40 g čebule
30 g olivnega olja ali druge maščobe
1,3 l zelenjavne ali mesne jušne osnove
20 g moke
2 stroka česna
lovorjev list
poper, sol
šetraj ali timijan
narezan peteršilj
0,5 dl kisle smetane

Priprava

Posušene mešane gobe Nevo namakamo v mlačni vodi ali mleku 20-30 minut in jih odcedimo, ne da bi jih splakovali.
Na olju prepražimo strt strok česna; ko porjavi ga odstranimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo in še malo pražimo. Nato v lonec dodamo grobo narezne pripravljene gobe in na kocke narezan krompir. Vse skupaj zalijemo z mesno ali zelenjavno jušno osnovo. Juho začinimo, dodamo tudi šetraj ali timijan ter počasi kuhamo. Če želimo kremno juho, jo spasiramo, sicer jo zgostimo z malo moke. Na koncu dodamo kislo smetano, narezan peteršilj in serviramo s kockicami popečenega kruha. Dober tek!